lördag 28 november 2020

Skogssäters saffranshjärtan .... en tiopoängare




Bye bye till torra lussekatter med två russin och hej saffranshjärtan extra allt.
O M man nu ändå ska lägga tid på att julbaka kan man väl göra det all in tänker jag.
O M man nu bara tänker baka en sort måste det bli dessa.
Här har det för ovanlighets skull bakats både det ena och det andra i år
men dagens tips slår nog allt.

Saffranshjärtan med vit choklad, mandelmassa och smörkräm är helt klart en elva poängare
av tio möjliga. 

Mmmmm.

Några av dem kommer dessutom att förvandlas till adventla med lingongrädde emellan 
och säkert då kamma hem minst en tolva:-) 
.





Här kommer receptet som ni bara måste testa :


Saffranshjärtan extra allt 


175 gram smör

5 dl mjölk
2 påsar saffran, 1 gram
1 pkt jäst, 50 gram
14-15 dl vetemjöl
1 ägg
2 1/2 dl socker
1/2 tsk salt

Mandelfyllning: 
400 gram mandelmassa
200 gram rumstempererat smör
2 msk socker
4 tsk vaniljsocker
160 gram vit choklad (hackad)
4 tsk mortlad kardemumma 

1 ägg + några droppar vatten till pensling

Beredning:
Degen:
1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Blanda i saffranet i mjölkblandningen. Dela jästen i en stor bunke. Häll i mjölkblandningen lite i taget och lös upp jästen.
2. Tillsätt socker, salt och ägg. Blanda. Lägg i mjölet, lite åt gången och knåda ihop till en deg. Arbeta degen i ca 5 minuter i en maskin eller 10 minuter om du knådar för hand. Låt degen kännas en aning klibbig. Jäs i bunken under en kökshandduk i 60 minuter.

Fyllningen:
3. Riv mandelmassan och blanda med mjukt smör, socker och vaniljsocker. Får du inte den till en slät fyllning, värm den i mikron i några sekunder. Hacka den vita chokladen och mortla kardemumman, lägg åt sidan så länge. 

Utbakning:
4. Sätt ugnen på 220 grader.
5. Lägg upp den jästa degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut till två rektangulära plattor.
6. Bre på mandelfyllningen. Strö hackad vit choklad och kardemumma ovanpå. Vik över degen och kavla ut igen.
7. Skär sedan degen i lika breda remsor, ca 2 cm breda. Gör ett snitt i varje remsa ännu en gång dock inte hela vägen. De ska hålla ihop längst upp. Se bild ovan. Tvinna sedan ”byxbenen” utåt och slå en knut. Lägg över på en plåt med smörpapper. 
8. Låt bullarna i minst 60 minuter under en bakhandduk.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. (Strö pärlsocker på om du vill.) Grädda i ca 6-8 minuter.

 

 


Vad hittar ni på idag?

Här ska det Nissebusas, adventasfixas klart, kläs granar och firas i dubbel bemärkelse ..... 
både en LillPrins och en svärson som fyllt år ska uppvaktas så nu hinner jag inte skriva mer.

Ha en fin första adventshelg.

Kram B







 

Inga kommentarer:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin