Saffranshjärtan extra allt
175 gram smör
5 dl mjölk
2 påsar saffran, 1 gram
1 pkt jäst, 50 gram
14-15 dl vetemjöl
1 ägg
2 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
Mandelfyllning:
400 gram mandelmassa
200 gram rumstempererat smör
2 msk socker
4 tsk vaniljsocker
160 gram vit choklad (hackad)
4 tsk mortlad kardemumma
1 ägg + några droppar vatten till pensling
Beredning:
Degen:
1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Blanda i saffranet i mjölkblandningen. Dela jästen i en stor bunke. Häll i mjölkblandningen lite i taget och lös upp jästen.
2. Tillsätt socker, salt och ägg. Blanda. Lägg i mjölet, lite åt gången och knåda ihop till en deg. Arbeta degen i ca 5 minuter i en maskin eller 10 minuter om du knådar för hand. Låt degen kännas en aning klibbig. Jäs i bunken under en kökshandduk i 60 minuter.
Fyllningen:
3. Riv mandelmassan och blanda med mjukt smör, socker och vaniljsocker. Får du inte den till en slät fyllning, värm den i mikron i några sekunder. Hacka den vita chokladen och mortla kardemumman, lägg åt sidan så länge.
Utbakning:
4. Sätt ugnen på 220 grader.
5. Lägg upp den jästa degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut till två rektangulära plattor.
6. Bre på mandelfyllningen. Strö hackad vit choklad och kardemumma ovanpå. Vik över degen och kavla ut igen.
7. Skär sedan degen i lika breda remsor, ca 2 cm breda. Gör ett snitt i varje remsa ännu en gång dock inte hela vägen. De ska hålla ihop längst upp. Se bild ovan. Tvinna sedan ”byxbenen” utåt och slå en knut. Lägg över på en plåt med smörpapper.
8. Låt bullarna i minst 60 minuter under en bakhandduk.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. (Strö pärlsocker på om du vill.) Grädda i ca 6-8 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar