söndag 2 december 2018

Att ställa till det ......




Jodå visst kan man ställa till det .........
med Glöggmingel för två ,
det gick så bra så denna jobblördagskväll :-)

Det fick bli en minivariant .......
med vit Blossa , päron med mögelost , honung och pinjenötter 
(de där som florerat ett tag precis överallt ),
pepparkaksdammsugare , Skogssäters ugnsrostade nötblandning 
åsså några kristyrpepparkakor firade vi första advent lite i förskott .

Det gick så bra så det med .



Likaså fler julbelysningar ute ......så bra så .

Något som däremot inte alls gick bra var att klä granen,
inte ens det allra minsta lilla halvbra ens .
Det var liksom ingen som kände för att plocka fram den efter glöggminglet
så det får väl bli ett nytt försök ikväll .



Glöggmingel för två .......
om nån mot förmodan har missat hur man gör de superenkla goda päronen 
så är det ett hett tips att testa.

 Snabbt och smidigt ,
det gillar vi .

Gör så här :

Skiva ett par hårda päron i lagom tjocka skivor 
( hellre lite för tjocka än för tunna )
lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt,
täck med en skiva mögelost och ringla sen över honung.
Baka päronen  i 200 gr ugn ca 5 minuter tills osten smält och de är  är halvmjuka.
Garnera med pinjenötter och ät dem ljumna.



Att " baka " pepparkaksdammsugare är en ny tradition från förra året .

Lika snabbt fixat det med :

Kavla marsipan tunt  ,
rulla pepparkaksdeg till en lagom tjock rulle som du sen rullar in i marsipanen.
Skär i så stora skivor som du vill ha dammsugarna ,
doppa ändarna i choklad och strössla över med lite guldströssel .

Pepparkakorna dekorerade jag under tiden päronen var i ugnen.

Skogssäters rostade nötblandning är lite man tager vad man haver 
men mandel, hasselnötter och cashewnötter är nödvändigt som bas.
Bred ut nötterna på en bakplåtspapperklädd plåt .
Blanda ihop en marinad av olivolja , flingsalt , honung , sweet chilisås och lite vatten 
som du sen häller över nötterna .
Blanda runt väl .
Rosta i 200 gr ugn till de inte längre är klibbiga och fått lite färg .
Kolla bara så att de inte bränns .


Ett glöggmingel för fler än två .....
bara att plussa på mängderna och lägga till några fler mingelrätter .
Baconlindade dadlar t e x 
eller varför inte dippa pepparkakssticks i presidentröra med balsamicomarinerade fikon ,
mumsa på minlaxsnittar med pepparrot  och det bästa av allt 
nämligen en castellopaj med björnbärsmarmelad.
Vanlig glögg typ vit Blossa som vi hade igår tycker jag är alldeles för söt ,
föredrar egentligen min hemgjorda vaniljvodkaglögg eller årets utblandad
men det är ju långt ifrån vid alla tillfällen man vill ha med alkohol
så då får man se till att kombinera med inte allt för sött till.

Ha nu en riktigt fin första advent .
Här siktar vi som sagt på att klä granen 
men först nu mot en jobbdag .

Kram B

Inga kommentarer:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin