måndag 22 oktober 2018

Intressant information ....


Nu är oliverna skördade  ............
ja för första gången har de i år hunnit bli både stora och svarta.
Att äta dem som de är funkar inte ,
LillPrinsen som gillar oliver har testat dem 
och att döma av hans min , spottande och vad han sa 
så behöver man göra något med dem .
Googlade och fick fram en hel del intressant info :


De första oliverna kommer när trädet är 5 år, 
full skörd får man när trädet är ca 20; 
mest och godast olja ger det vid 50-150 år.
 Ett träd kan ge 70 kilo oliver ibland upp till 100 kg 
Skörden sker oftast i november-december.

Jo tjena .....
om jag lyckas övervintra dem ett år så är det bra 
frågan är bara hur gammalt trädet var när jag köpte det i våras ........
minst fem tydligen .



Vad tror ni om följande jag fick fram att göra med dem :

1.. Skär ett litet men djupt kryss i änden av oliven där stjälken suttit med en vass kniv. 

2.. Lägg oliverna i kallt vatten. Låt dem ligga i 10 dagar och byt vatten varje dag.


3. Gör en lag av 1 del salt och 10 delar vatten.

 Rör tills saltet löst sig och låt oliverna ligga där i 5 dagar.
 Rör om lite då och då.

4.. Skölj oliverna. Gör en lag av 1/3 vitvinsvinäger och 2/3 vatten 

och låt oliverna ligga där i 2 dagar.

5. Nu är olivernas bitterhet borta och det är dags att lägga in dem. 


6. Lägg in oliverna på burkar tillsammans med skivad 

vitlök och kvistar av timjan och/eller lite rosmarin. 
Fyll upp med olivolja och en anings vinäger.

7. Låt stå på mörk plats tills nästa år, eller åtminstone några månader innan de äts.


8. Ät och njut! 





Måste ju testa så nu ligger de i vatten med ett snitt .
Återkommer framåt jul med resultatet ,
men vi ses väl innan dess hoppas jag .

Ha en finfin start på veckan .

Kram B



Inga kommentarer:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin