fredag 27 september 2013

En helgblandning av Tusen och en natt och Venedig och mustdo

 


Rysk champagne och snittar med lax ,räkor och "rysk" kaviar

Hej hej !

Hoppas allt är bra med er denna  
sista fredagen i september.

Här blev det precis som befarat ......
inspiration och hittat en massa kul.
Efter att inte ens ha läst utan bara
bläddrat igenom tidningarna jag fick i kryapresent igår kväll
har det nu uppfunnits något nytt på Skogssäter.
Jag som gillar todolistor skapade genast en mustdo att presentera för
Darlingen innan han ens tagit av sig skorna i hallen  :-)))
Eller näääää , det är nog en bättre ide att servera den nyheten
tillsammans med lite fredagskäk .

Nu när det börjar hösta till sig och grillningen är bye bye
längtar jag efter att pyssla i köket på helgerna och laga
sån där mat som tar tid .
 Mer trerätters , mustiga höstgrytor , soppor mm .
Sånt där genomtänkt med passande drycker .
Den första höstmenyn jag ska laga tänkte jag copa rakt av från förra helgen,
 menyn som vi blev serverade när vi " var " i St Petersburg.
Kommer ni ihåg förra helgens världsrekord då
när vi både besökte Prinsessans svärföräldrar i Bullerbyn och en
blixtvisit till Ryssland .


St Petersburg fick vi uppleva via en trerätters gourmetmiddag.
Vi bjöds på sååååå god mat , en totalt genomtänkt meny med inspiration av
deras resa till St Petersburg vilken de strax innan kommit hem ifrån .
Som entré fick vi äkta rysk Champagne först en söt röd och efter det en "vanlig " ,
 Till skumpan serverades det snittar med
lax, räkor och kaviar och som avslutning innan förrätten ett litet glas rysk vodka .
Ren sprit är ju inget man precis brukar dricka innan maten
men det var faktiskt helt okej trots den oroväckande ryska etiketten :-)))


Till förrätt var det såklart en borsjtj (rysk rödbetssoppa )
helt enligt tradition serverat med rågbröd , dill och en klick smetana.
Premiär för den rätten .....
mmmmmm så gott och det smakade inte alls som jag trodde .
Har ni testat borsjtj ?
Om inte så gör det , den perfekta höstförrätten.
Vi hade ju lyxen att få äkta ryska tillbehör till men jag ska
som sagt absolut copa denna
ryssmeny på "svenska ".
Ingredienserna i soppan var förutom rödbetor även morötter, lök, vitlök,
rotselleri och en del annat .
finns Per Morbers recept på borsjtj som jag tänkte prova.
T o m vattnet som serverades till vinet var ryskt  :-)))


Huvudrätten var lite mer i småländs anda ,
en marinerad lax , fäskpotatis , tomatsallad och melontzatziki ,
efterrättens ost bricka och  rysk choklad fångade tillbaka temat.

Har ni varit i Ryssland ?
Av de trettiosju länder vi besökt
tillhör  Ryssland definitivt inte ett av dem ,
det närmaste vi varit är en mellanlandning i
Azerbadjan .
Har inte funnits i min värld att det kunde vara något att uppleva ...
men oh maj gaaadh va fel man kan ha .



Efter att ha fått ta del av deras reseberättelse och
sett bilder är jag sugen på att nån gång
besöka St Petersburg åtminstone för en weekend.
Vilken stad , kolla bilderna som jag hittade på nätet,
lite blandning mellan tusen och en natt och Venedig .
Tänk att det ligger så nära men ändå så långt bort .






Ha en mysig fredagskväll .

I kväll blir det varken ryskt , trerätters eller nån längre stund i köket.
Istället blir det skapligt tidigt  natti eftersom Darlingen jobbar i morgon .
På Skogssäter är det därför torsdag ,fredagskväll firar vi imorgon .
Fick kantareller av Prinsen med Prinsessa igår så
nåt gottigottgott ska svängas ihop av dem.
Vad käkar ni ?

Kram Bittan
 

2 kommentarer:

  1. Önskar dig en skön helg vännen....=)

    Kram Ninni

    SvaraRadera
  2. Kikar in o önskar dig en mysig helg. Den trerättersmenyn lät ju helt fantastiskt god, förstår att ni njöt när ni åt den. Ryssland har jag aldrig besökt men skulle vara bra spännande att göra. Tack för dina ord hos mig de värmer. Kramisar Tina

    SvaraRadera

Hej !
Tack :-) Vad glad jag blir att just D U lämnar en hälsning ♥

Välkommen tillbaka

Välkommen tillbaka

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin